Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen
Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWÂLD (NL) - Je zou Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ bij Grou gekscherend het grootste pretpark van Europa kunnen noemen. Maar dat is vloeken in de kerk, vinden Henk de Vries, directeur van de natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea (het Friese landschap), en Henk Dijk­stra, de directeur van het agrarisch museum ‘Frysk Lanbou Museum’.

In het 2.500 hectare grote park, een doolhof met 450 plantensoorten en 100 verschillende vogels, wordt namelijk in alle stilte gewandeld, gefietst en gevaren. De attracties, terrassen, restaurants, hotels, pensions en bootverhuurbedrijven zijn geconcentreerd in Earnewâld, aan de rand van het reservaat. Daar, aan de plas It Wiid, heerst de sfeer van weleer: zeldzame gemoedelijkheid en gezelligheid, geheel in harmonie met de aangrenzende natuur.

In Earnewâld geen achtbanen, maar elektroboten, kano’s, fietsen en  luxe rondvaartboten om met volle teugen genieten van een uniek leefmilieu van mens, plant en dier.  De uit de 18-de eeuw daterende voormalige turfwinplaats ‘De Alde Feanen’, Fries voor de oude venen, was het domein van jagers, turfgravers, boeren en vissers. Het heeft zich na de opmars van kolen en aardgas weer “terugontwikkeld” naar een gigantisch laagveenmoeras met ontelbare plassen en vaarten en dientengevolge ook eilanden. Een spannend natuurgebied waarin je zonder kaartje of GPS kunt verdwalen.

Bezoekerscentrum
Earnewâld is de toeristische kern met zeer bezienswaardige streektypische attracties. Sinds het voorjaar van 2008 heeft ‘De Stripe’, het in Friese traditionele zeilschepen (skûtsjes) gespecialiseerde museum en historische scheepswerf, gezelschap van twee eveneens streekgeoriënteerde topattracties: het informatiecentrum van het Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ en het het agrarisch museum ‘Frysk Lanbou Museum’. Ze zitten onder één groot dak in Earnewâld, goed bereikbaar over de weg en het water.